Beef Bourguignon

Posted by on Jan 8, 2022 in Recept, ki ga morate videti najprej
No Comments

1,5 kg goveje pleče (originalno Fracozi uporabijo “paleron”)

buteljko močnega rdečega vina (modri pinot, teran, modra frankinja,..)

0,5 l domače goveje jušne osnove

2 korenčka

200g drobnih čebulic (pearl onions)

500g gobic

50g slanine

bouquet garni (3 vejice timijana, liste peteršilja, 3 liste lovorja)

glavica česna

1 velika čebula

2 žlici paradižnikovega koncentrata

2 žlici moke

sol,poper

1.dan: Marinada

V posodi zavremo vino, na grobo narezano veliko čebulo in korenje, grobo narezano polovico glavice česna, bouquet garni in vremo 10 min, da alkohol izpari (preverimo z ognjem). Ohladimo na sobno temperaturo in dodamo na 3-4 cm velike kocke narezano meso, ter damo v hladilnik za 24ur.

2.dan: Kuhanje

Naslednji dan odstranimo meso in ga na papirnati brisači osušimo. Marinado precedimo. Korenje, čebulo in bouquet garni shranimo.

V ognjevarni posodi popražimo slanino in jo odstranimo. V nekaj rundah popražimo kose mesa z vseh strani in jih odstranimo. Na drobno narežemo marinirano čebulo in pol sveže glavice česna ter jo damo v posodo skupaj z grobo narezanimo mariniranimi korenčki. Popražimo in dodamo meso in slanino, ter posujemo z žlico moke. Dodamo paradižnikov koncentrat, sol in poper. Deglaziramo s tekočino marinade. Ko zavre, dodamo bouquet garni in jušno osnovo, da je vsebina pokrita. Vrelo posodo damo v pečico na 130 za 2 uri. Posebej na maslu popražimo čebulice in nato še gobice, s timijanom. Premešamo vsebino in jih dodamo v posodo. V pečici kuhamo še uro do dve.

3.dan

Pripravimo prilogo, pire krompir, kruhove cmoke, testenine in serviramo.