Domači jogurt

Posted by on Mar 7, 2012 in Pijače
No Comments

Poleg sira,je domači jogurt je najboljši način shranjevanja svežega mleka. Nekaterim je sicer boljše kislo mleko, a je trajnost domačega jogurat gotovo večja prednost. v hladilniku vam bo zdržal tudi do 14 dni. Pogoj je zelo čista posoda, v kateri ga hranite.Torej za začetek rabimo čim boljše domače mleko. Poiščite kmeta, ki hrani krave s čim manj silaže, najbolje je samo seno in žito, ter dodatki, a takih je malo. Tako mleko ima boljši,sladkejši okus in kisamo, ter sirimo ga lažje in bolj enakomerno.

Mleko v eni posodi pogrejte do vsaj 75° C, lahko do 85° C, naj NE zavre. Priporočam uporabo termometra. Ko se malo ohladi in usede, lahko posnamete dol sladko smetano, da bo vaš jogurt bolj ‘light’, lahko pa pustite in dobili boste ta močno varianto.

Počakajte, da se enakomerno ohladi do 37 ali 38°C. Med mešanjem umešajte na liter mleka cca. 1dcl jugurta, ki ste ga imeli na strani od zadnje runde. Če boste umešali kulturo v pretoplo mleko, bo reakcija prehitra in voda se bo ločila od mleka, jogurt bo mogoče malo pogrenil. Pri nižji temberaturi pa boste dobili bolj blag jogurt, ki pa ne bo tako trajen.

Ta stari jogurt mora biti ‘živ’, to boste videli po tem, da bo imel prijeten, normalen vonj, po jogurtu, kruhu ali kvasu, če je rumenkast ali če se je izločila iz njega voda, jogurt ne bo dober, kot zasnova za novega. Zato raje uporabite navaden, kupljen jogurt v lončku, kar seveda velja tudi za prvič, ko svojega jogurta še nimate. Osnova, ki jo hranite za naslednjo rundo izdelave jogurta, naj bo zaprta v posebnem lončku, v količini, ki jo boste rabili, ni priporočljivo, da pač uporabite za nov jogurt kulturo iz zadnjega kozarca, ki vam ostane na pol prazen. Šele po nekaj mesecih boste prišli do res kvalitetne kulture in jogurt bo res gladek, kremast in brez izločene vode.

Mleko dobro premešajte in prelite v manjše kozarce, ter jih zaprite. Ovijte jih v odejo ali postavite v ugasnjeno toplo pečico in po 4-6 -ih urah, ko se ohladi, je jogurt pripravljen za hrambo v hladilniku. Da postane pravi, rabi še 24 ur.