Domači kruh z drožmi – nočna varianta

Posted by on Apr 26, 2020 in Kruh
No Comments

Na okroglo za to vrsto kruha in nočno vzhajanje rabimo približno 12 ur. Začnemo torej zvečer in pečemo zjutraj.


Za dva 650 gramska hlebčka bomo rabili 700 g bele moke (tip 800, ali T80, zero). Do 200 g lahko nadomesitmo s sveže mleto polnozrnato ali kakšno drugo moko, otrobe presejemo, lahko jih uporabimo za posip. Za 70% hidracijo 500 ml vode. Če dodajamo druge moke, bo testo morda rabilo več vode. Strojno počasi zmešamo v minuti, da se moka in voda povežeta, ter pustimo avtolizi 30 – 60 min, da naredi svoje in naredi voljno testo.

Dodamo 150 g droži (narejene so v razmerju 50:50, polnozrnata moka in voda) in še 14 g drobne soli.

Mešamo strojno, počasi, 10 – 15 min, da se testo odlepi od posode. Proti koncu mešanja lahko dodamo razna semena, orehe,… Prestavimo v posodo za prvo hajanje. 2 krat v razmakih po 30 min premešamo testo. Primemo in prepognemo testo, obrnemo posodo za četrt in 4 do 8 krat ponovimo. Roke mokrimo z vodo minimalno. Pokrito pustimo približno dve uri nato testo oblikujemo v 2 hlebčka in ju damo v košarici, ter spravimo čez noč v hladilnik.

Zjutraj ju damo iz hladilnika in ogrejemo pečico. Prevrnemo hlebčke na pekač, jih podpišemo z ostrim nožkom in damo v pečico, ter pokrijemo s kovinsko, lončeno ali stekleno posodo, da v lastni vlagi ostane skorja čim dlje mehka in lahko hlebček maksimalno naraste.

Pečemo na 235° 15 min pokrito in še 15 -20 min odkrito. Notranja temperatura kruha mora doseči 90 – 95°C. Prestavimo na zračno kovinsko ali leseno mrežo in pustimo, da se sredica kruha ohladi pod 45°C.