Vodni kefir in kvasni nastavek za kruh

Posted by on Mar 25, 2020 in Kruh
No Comments

Kvasna voda, vodni kefir, tibicos, je čudovita zamenjava kvasa ali droži. Brez vonja po kvasu, brez odvečne kislosti testa, ki nekaterim ni všeč.

Žlica vodnih kristalov

Kefirjeva kultura, imenovana tudi tibicos ali tibis, sladkorna vodna zrna, tibetanski kristali ali japonski vodni kristali, je simbiotična skupnost mlečnokislinskih bakterij in kvasovk (angl. SCOBY – symbiotic community of bacteria and yeast). Bakterija, ki proizvede polisaharidni gel in predstavlja dom zrncem, se imenuje Lactobacillus hilgardi.

Priprava kvasne vode ni zahtevno opravilo: v pol litra vode damo 5 polnih žlic zrn vodnega kefirja, 1 žlico dekstroze (ali navadnega belega sladkorja), 1 žlico muscovado sladkorja (melasa). Namesto zadnjega lahko dodamo tudi enega nekaj na pol prerezanih datljev ali fig, mogoče deset velikih rozin. Pustimo na toplem 48 ur, dokler se kristali ne pričnejo dvigati sami od sebe. Občasno pretresemo.

Rozine se napijejo in priplavajo drugi dan na površje, z lahkoto jih odstranimo

Po dveh dneh precedimo in dobimo približno 3 do 4 dcl čistega probiotičnega napitka. Postopek ponovimo ali pa splaknemo kristale in jih v čisti vodi lahko za kakšen teden hranimo v hladilniku. Barva samih kristalov je odvisna od “hrane” katero jim dajemo, temni sladkorji in sušeno sadje dajo temnejšo barvo, a hkrati tudi več mineralov in hranilnih snovi, ter kvalitetnejši napitek. Slednji so tudi pogoj za uspešno in hitro pridobivanje samega vodnega kefirja.

Napitek pa ni primeren samo za boljšo prebavo in počutje, ampak lahko z njim tudi pripravimo kvasni nastavek za dober domač kruh. Vzamemo 1 dcl vodnega kefirja in 100 g polnozrnate sveže moke, zmešamo in pustimo čez noč na toplem ali dokler se ne podvoji. Prvič bo trajalo približno 12 ur, nato dodamo še 100 g moke in 1dcl navadne vode. Čez 6 do 12 ur bo kvasni nastavek nared in po receptu za Kruh s kvasno vodo lahko naredimo dober kruh. Kar ostane v posodi, zmešamo ponovno z moko in vodo, ter imamo čez en dan nastavek za novo peko. Nastavek, ki ga hranimo za naslednjo peko vedno držimo v majhni količini, žlice ali dveh, šele dan pred peko povečamo količino naželjeno težo.