Rižota s panceto, rožmarinom in fižolom

Posted by on Jan 14, 2010 in Glavne jedi
No Comments

Grains of arborio rice
Image via Wikipedia

So kombinacije, ki gredo skupaj in ena teh je gotovo panceta, rožmarin, fižol, klasična kraško, primorska kombinacija. Za vse, pa tudi za to rižoto velja skoraj enak postopek, tako, da se z lahkoto lotite eksperimentov na temo rižote in preizkusite druge variante (npr. bučke, škampi in malo smetane na koncu). Vedno ena vrsta mesa, vrsta zelenjave in začimba, ki obe podpre ali pa piščanec, timijan in paprika.

Začnemo s pripravo jušne osnove iz kocke ali najbolje juhe  in nadaljujemo z eno srednje veliko na drobno razrezano čebulo ali še bolje nekaj šalotkami za 4 osebe na maslu ali olivnem olju. Ko čebula usahne dodamo na drobno narezano panceto in zdrobljen strok česna ter tak isto rožmarina, ter nekaj malega fižola. Le ta naj bo domač, rjav, kuhan za kakšen drug namen ali pa kar iz konzerve, le oprati ga je potrebno. Po nekaj minutah damo ogenj na maksimum in ves čas mešamo. Dodamo arborio riž, veselo mešamo na suho. Riž po minuti postekleni, in vam skače iz posode. Na hitro zalimo z decilitrom dobrega polsuhega belega vina. Ko izpari, zalimo z juho, da bo pokrito in pokuhajmo nekaj minut. Od začetka riž hitro vpije sokove.

Nato dodamo še preostali fižol, ter kar dobro zalijemo z juho, po desetih minutah preverimo, če je preduho, dolijemo še malo, če je preveč tekoče, pustimo odkrito in kuhamo še 5 minut. Odstavimo, riž mora biti še trd, na zob se mora čutiti, ko ga pregriznemo, nikakor ne sme biti pacav. dodamo pol pesti naribanega parmezana in dve centimeterski kocki masla, ter malo svežega mletega popra. Premešamo in pustimo 5 minut, da se počiva. Preizkusimo, ponavadi je dovolj slano že zaradi juhe, če se ne čuti rožmarina, da dodamo še malo.

Reblog this post [with Zemanta]
in strok česnn