Žemlje

Posted by on Jan 7, 2010 in Glavne jedi
No Comments

Preprosto, najboljša mogoča moka, ki jo lahko dobite, najboljša bi bila ravnokar zmleta, da še ni oksidirala. Tretjino ostre in dve tretjini gladke. Lahko dodate še 10% kakšne ržene, koruzne ali polnozrnate. Ne pretiravajte z razmerjem, da ne dobite nehajan zmazek. Če bo preveč ostre moke, bodo sicer žemlje ravno kar peče zelo rahle, a po deveh dneh bodo dobre samo še za drobtine. Gladka moka zadržuje v testu vlago in žemlja stara tri dni in pogreta v mikrovalovni, bo kot sveža, seveda samo dokler je topla.

Celotna peka na žalost traja cca debeli dve uri, a kruh rabi poleg toplega prostora, še čas pri pripravi. Moko lahko presejete v posodo, a nisem opazil razlike pri končnem izdelku, češ da je moka potem bolj rahla. Skupaj naj bo za kakšnih 15 žemelj malo manj kot kilogram moke. Okrog po robu posode dodajte eno zravnano žlico soli. V sredini naredite luknjo do tal in zasujte sol z moko, da ne pride v stik s kvasom, ki ga bomo dodali v sredino. Za turbo vzhajanje dodajte poleg ene male kocke svežega kvasa, še ščepec sladkorja in 1 dciliter toplega mleka namesto vode.

Pustite naravi 10 min, da prične mešanica na sredini moke svoj proces. Zmešajte moko , najlažje z ročnim mešalnikom, in dodajte približno pol litra tople vode. Odvisno od moke, mešanica naj ne bo pretrda, če vedno se mora malo lepiti na posodo. Mešanje traja nekaj minut, da dobimo gluten in testo postane prožno. Tu lahko vmešamo  žlico olivnega olja ali malo stopljenega masla. Pustimo testo na toplem vzhajati na dvojno do trojno velikost.

Testo na roko pregnetemo, da izstisnemo ogljikov dioskid, in ga oblikujemo v hlebčke, tako velike, da nam gredo ravno v roko. Po sredini pritisnemo s topim delom noža in blikujemo žemljico. Po vrsti jih položimo v pomokan pekač na peki papir, ponavadi dva pekača, ker za 15 kosov rabimo toliko prostora. Med žemljami naj bo za dober prst ali dva prostora. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo ter počakamo, da žemlje narastejo in se več ali manj sprimejo med seboj.

Pečico ogrejemo na 200, ventilatorsko na 190, pečemo 25 min, po 15 minutah znižamo temperaturo na 170. Ko začno postajati rumeno rjavkaste, jih vzamemo ven. Sedaj najpomembenjše; položimo jih v pehar in pokrijemo z nekaj kuhinskimi cunjami (naj ne bodo sveže, ker boste dobili Ariel vonj žemljice, najbolje bo, da jih imate spravljene v peharju že od stare peke). Dlje, ko se bodo ohlajale, boljše bodo.