Družabna Paela

Posted by on Jan 6, 2010 in Glavne jedi
No Comments

Paella, večja, kot bo, boljša bo. Priprave je kar nekaj, končno kuhanje pa je lahko prijeten družaben dogodek. Zakaj ne bi enkrat zamenjali peko na žaru s kuhanjem paelle? Pravi mojstri jo naredijo v eni sami posodi, v kateri jo seveda tudi postrežejo, a nič ne bo narobe, če malo porazdelimo delo med več posod.

Potrebujete veliko plitvo posodo, pod katero boste imeli enakomeren ogenj po celotni površini. V njej na olivnem olju, brez strahu ga nalite toliko, da je dno pokrito, popecite kose posoljenega piščanca, kos na osebo. Dobro zapecite z vseh strani, med tem narežite, eno čebulo in eno papriko za vsake 4 osebe ter strok česna na dve osebi. Dodajte k piščancu, ki že pošteno cvrči, da sa malo ohladi in da se še zelenjava malo poduši.Odstavite in se lotite druge posode, najbolje lonca. Najpomembejše opravilo prihaja sedaj, zavreti je potrebno ravno prav vode. Če imate pravo merilno skodelico, pomeni ena skodelica riža za dve osebi in dvakrat toliko skodelic vode (malo vode povre že od začetka, zato dodajte še malo za povrhu). Seveda, če nimate občutka koliko riža je treba, pest spet pomaga. Ena pest riža na osebo in dvakrat toliko vode, plus še malo rezerve. Vodo zavrite, med tem časom  pripravite morske sadeže.

Rabite kakšnih 5 manjših školjk (vongole) in 5 manjših rakov (kozice, mali škampi) na osebo, 1 ali 2 dagnji, 1 ali 2 velika škampa in enega lignja na osebo. Oprte školjke zavrzite, ostale gredo v krop, da se odprejo. Ko so školjke odprte, jih poberite ven, spet, ta zaprte gredo v smeti (!). V vodo dodajte ščepec pravega žafrana, da dobite pravo rumeno barvo in za okus dodajte še malo piščančje jušne kocke, ter vse ostanke od luščenja malih škampov ali kozic, z glavami vred. Nekaj minut rahlo pokuhajte in odstavite.

Postavite nazaj ta plitvo ponev s piščancem in zelenjavo, dodajte vongole in ko začvrči, enakomerno posujte z dolgozrnatim rižem, ter malo premešajte vse skupaj. Če se malo prime, nič hudega. Dodajte male škampove repke in na kolobarje narezane lignje, ter na koleščke narezano prekajeno klobaso.

Takoj vse skupaj zalite z že pripravljeno vodo, ni treba vso, če ne gre, še vedno se lahko doda kasneje. Od vrha naložite še velike škampe in dagnje, kakšno pest zmrznjenega ali svežega graha, ter na dolge trakove narezano rdečo papriko.Po 15 minutah pokrijte za nekaj minut vse skupaj, s folijo ali časopisom (naj se ne dotika riža).

Odkrite, položite še nekaj narezanih limon in uživajte.