Brancin, ki postane file

Posted by on Jan 9, 2010 in Glavne jedi
No Comments

Govorim o brancinu, a pri improvizaciji izbire rib si dajte duška. Zame je edina dovoljena gojena riba piranski brancin ( Fonda Family Welcome To Paypal Donation Option ). Torej lahko ga nadomestite s kakšnim filejem domače potočne postrvi ali filejem kakšnega dalmatinskega ‘divjaka’.

foto: D.Zidar

Za začetek posebej v 5 minutah na pol skuhajte na lističe narezanega krompirja, po teži toliko kot imate ribe. V ognjevarno posodo na tanke trakce dolžine dlani narežite en por na osebo. Popražite na olivnem olju, dodajte malenkost timijana, popra in soli, kakšen deciliter vrhunskega belega suhega vina, dodajte krompir in na rahlo premešajte.

Ogrejte pečico na 200, vetilatorsko na 180. Sedaj imate čas, da sfilirate ribo. Dajte si duška in naj vas domišljija ne pusti na cedilu. Fileje osolite z grobim solnim cvetom in nič (!) drugega. Položite jih na krompir in v pečico za dobrih deset minut. Riba je hiro pečečna, preizkusite z vilico, če vam prepolovi file, potem ven z njo in naj zunaj še 5 minut počiva v pokriti posodi.,