Drožko – nočna varijanta II

Posted by on Jan 27, 2021 in Kruh
No Comments

Na okroglo za to vrsto kruha in nočno vzhajanje rabimo približno 12 ur. Začnemo torej zvečer in pečemo zjutraj.


Za dva 650 gramska hlebčka bomo rabili 700 g bele moke (tip 800, ali T80, zero). Do 200 g lahko nadomesitmo s sveže mleto polnozrnato ali kakšno drugo moko, otrobe presejemo, lahko jih uporabimo za posip. Za 70% hidracijo 500 ml vode. Če dodajamo druge moke, bo testo morda rabilo več vode. Strojno počasi zmešamo v minuti, vodo, v kateri smo raztopili 200g maksimalno delujočih droži in moko, da se moka in voda povežeta, ter pustimo avtolizi 30 min, da naredi svoje in naredi voljno testo.

Droži so bile vnaprej narejene v razmerju 50:50, polnozrnata moka in voda. Po pol ure dodamo 14 g drobne soli in še 10 min strojno mešamo. Testo se bo proti koncu mešanja že skoraj popolnoma odlepilo od posode.

Proti koncu mešanja lahko po želji dodamo razna semena, orehe,… Prestavimo v posodo za prvo hajanje. 4 do 5 krat v razmakih po 30 min premešamo testo. Primemo in prepognemo testo, krožno obrnemo posodo za 180 stopinj in 4 krat ponovimo. Roke mokrimo z vodo minimalno. Pokrito pustimo približno dve uri nato testo oblikujemo v 2 hlebčka ter ju damo v košarici. Spravimo čez noč v hladilnik.

Zjutraj ju damo iz hladilnika in ogrejemo pečico. Prevrnemo hlebčke na pekač, jih podpišemo z ostrim nožkom in damo v pečico, ter pokrijemo s kovinsko, lončeno ali stekleno posodo, da v lastni vlagi ostane skorja čim dlje mehka in lahko hlebček maksimalno naraste.

Pečemo na 235° 15 min pokrito in še 15 -20 min odkrito. Notranja temperatura kruha mora doseči 90 – 95°C. Prestavimo na zračno kovinsko ali leseno mrežo in pustimo, da se sredica kruha ohladi pod 45°C.