Pasulj z mesom v “zemljanom loncu”

Posted by on May 28, 2020 in Glavne jedi
No Comments

Rabimo 500 g dobrega domačega fižola , kos dimljenih svinjskih reber, 500 g, 4 čebule, 3 stroke česna, eno papriko (če je paprika posušena, jo prej za dve uri namočimo v vodo), svinjska mast (eno žlico za mazanje posode in žlico za podmet), 2 žlici moke, 1 žlico rdeče mlete paprike, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 korenčka, nariban koren peteršilja, nekaj drobno sesekljanega peteršilja, sol, poper, majaron, timijan, 3 liste lovorja

Fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan ga v novi vodi kuhamo 15 min. Vodo zavržemo in fižol splaknemo.

V glineno posodo damo tri drobno sesekljane čebule, na pol kuhan fižol, meso v kosu, en korenček in zalijemo z 2 – 3 litre vodo, da pokrijemo fižol. Kuhamo in po potrebi dolivamo vodo. Ne mešamo ! Če so rebra preveč slana ali dimljena, jih skuhajmo posebej in jih nato narezane dodajmo na koncu.

Po 45 min kuhanja odstranimo cel kos mesa, ki ga narežemo na manjše kose in vrnemo nazaj v posodo proti koncu kuhanja. Dodamo na pol prerezano očiščeno svežo papriko, lovorjeve liste, timijan, majaron in malo soli.

Vmes posebej na žlici masti do rahlo rjavega popražimo na drobno narezano zadnjo čebulo. Dodamo moko in mešamo, da rahlo porjavi. Odstavimo(!), dodamo mleto rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, hitro premešamo, dodamo sesekljan česen, in zalijemo z nekaj vode, v kateri se kuha fižol. Malo povremo in vse skupaj med mešanjem, vlijemo v lonec. V posodo naribamo še en mali koren peteršilja.

Po pol ure dodamo mleti poper, po okusu nekaj pekočega in po potrebi dosolimo ter dodamo še drobno sesekljan peteršilj.