Mesna lazanja

Posted by on Jan 1, 2014 in Glavne jedi
No Comments

Ena steklena ali lončena posoda bo najboljša za pečeno lazanjo v pečici. Ponavadi za 4 osebe.

Pripravimo mesno omako, nadev. Eno drobno nasekljano čebulo stekleno prepražimo na oljčnem olju, dodamo 0,5 kg drobno mletega mesa (pol ne preveč puste svinjine, vrat, pleče in pol govedine ). Dobro prepražimo do suhega. Med praženjem dodajamo, narezana 2 korenčka, list stebelne zelene ali pora, žličko mlete paprike in žlico mezge, lovor list, timijan in rožmarin, žličko rjavega sladkorja, poper in solimo, zalijemo z decilitrom rdečega vina. Dodamo 0,5l pelatov ali svežih paradižnikov. Čez pet minut dolijemo kak deciliter juhe ali zelenjavne jušne osnove, ter pustimo kuhati 45 min.

Med tem lahko pripravimo bešamel. Liter mleka ogrejemo v posodi do v vretja. Mleku dodamo 2 janeževi zvezdi, 4 kardamome, 5 popravoh zrn, nariban muškatni orešček in dobro posolimo. Vroče mleko precedimo in v isti posodi raztopimo maslo, na katerem med mešanjem na hitro prepražimo moko, razmeje med moko in maslom je približno 1:1, 50g vsakega. Med mešanjem z metlico postopoma dolivamo mleko in 10 minut na majhnem ognju kuhamo. Po potrebi še dosolimo dodamo sveže mlet beli poprer, ter malo muškatnega oreščka.

Pečico ogrejemo na 195°C. Naribamo sir, ter parmezan posebej, za čisto zadnji posip. Eno pest sira dodamo kar v bešamel.Sestavljamo jo lahko na ogreti plišči, da sproti vre. Na koncu naj ob robovih vre, da se listi ne bodo zasušili na rob posode.

Posodo dobro namastimo. Najprej dodamo plast bešamela. Liste, ki jih sproti lomimo na manjše kose, kot prvo plast. Nato dodamo prvo plast mesne omake, za tem bešamel in naslednjo plast nalomljenih listov, omako in bešamel, na zadnje liste položimo bešamel, nariban sir in na koncu parmezan ter malo timijana.

Pokrijemo z alu folijo, ter damo za 45 min v pečico. Zadnjih 10 minut odkrijemo folijo in zapečemo še od vrha.