Pesto (izvor besede pest je očiten)

Posted by on Jan 10, 2010 in Dodatki
No Comments

foto: D.Zidar

Imeti sveže narejen pesto v hladilniku, neprecenljivo. Tisti kupljeni, katerikoli, se ne more primerjati. Edine prave testenine k pestu so široki rezanci, domači seveda, o domačih več kasneje. Samo na vročih rezancih lahko pesto razvije tisti pravi vonj, da lahko razberete iz česa je narejen.

Za božjo voljo, vzemite multipraktik ali palični mešalnik. Pesto je pasta in ne na filigransko narezana ali strta bazilika. Pripravite eno pest bazilike za dve osebi. Ponavadi je bazilika redka dobrina, doma je ni v izobilju, na trgu je predraga, pakirana pa je pregnila. Zato lahko dodate še pest špinače, najboljše sveže,mlade.

V posodo gre še za dve kocki (taki kot topljen sir) pecorina in eno kocko parmezana. Poleg gre strt strok česna na osebo, žlička soli za dve osebi in pest orehov (ostali ponavadi dodajo pinjole, but anyway, mani tak pesto bolj diši), nekaj mletega popra in kakšno vejico peteršilja. Vklopite strojček, poiščite najboljše olivno olje v hiši in ga začnite dolivati, kakšne pol decilitra za dve osebi ali raje malo več, pest bi ga bilo ravno prav.

Najpomembnejše, pustite stati kakšno uro, najbolje dan, šele potem se bodo okusi poročili. Poizkusite, okus mora biti močan, najprej bazilika, potem orehi, na koncu se čuti olivno olje, če je bledo, dodajte malo soli. Omaka mora biti močna in jo je težko jesti z žlico. Na rezancih je zakon.